Vasile Lechintan – deces

by

Cu profunda tristete La Maison Roumaine anunta decesul, survenit în noaptea de joi spre vineri, la spitalul de neurochirurgie din Cluj-Napoca, a distinsului istoric si arhivist Vasile Lechintan, sustinator si mare prieten al asociatiei noastre. Este o grea pierdere pentru cultura si istoria româneasca, în primul rând pentru cea a Transilvaniei. Decesul a survenit brutal, Vasile Lechintan era în plina activitate, lucra intens si avea numeroase proiecte. Eram obisnuiti sa-i citim interesantele si emotionantele texte pe care le publica aproape zilnic, de multe ori de 2-3 pe zi, pe pagina sa de Facebook. 

Am avut sansa si onoarea sa-l cunosc bine; pot spune ca ne-am împrietenit si am colaborat în contextul în care a acceptat sa se ocupe de publicarea unor memorii ale tatalui meu. Mare cunoscator al arhivelor ardelene, era, as spune, acasa. Din primul moment m-a frapat determinarea cu care cauta adevarul, onestitatea, rigoarea si seriozitatea cu care se comporta. Modest si generos, era angajat în apararea si afirmarea cauzei nationale cu o daruire fara limite.  Aceasta nu-l împiedica însa sa fie tot atât de riguros si respectuos si cu marile valori umaniste, atasamentul fata de valorile identitare nu-l împiedicau sa fie obiectiv, dimpotriva.

Mâine se vor împlini doua saptamâni de la ultima noastra convorbire telefonica; se întorsese dintr-o deplasare la Sard si Bucerdea si urma sa-mi trimita peste câteva zile o lista cu rezultatele unei cercetari pe care o facea si care urma sa fie trimisa arhivelor din Viena. I-am telefonat dupa 4 zile, cum convenisem, si nu mi-a raspuns. Peste alte 3 zile, vinerea trecuta, am fost anuntat din Cluj, de o cunostinta comuna, ca a suferit un atac cerebral si ca se afla în stare foarte grava. Am luat legatura atât cu familia, cât si cu spitalul, unde am putut vorbi cu doctorul. Am fost impresionat de amabilitatea întregului personal cu care am conversat, dispeceri, infirmiere, medic.  

Va fi înmormântat la Cimitirul Central din Cluj, luni 12 iulie; vom reveni cu informatii referitoare la ceremonia funerara.

Am considerat ca cel mai adecvat omagiu pe care i-l pot aduce este sa-i dau cuvântul, adica sa fac o trecere in revista a textelor difuzate de el, în ultima luna, pe pagina sa de Facebook; va rog sa le gasiti în acest atasament. Ele scot în evidenta nu numai calitatile lui Vasile Lechintan de care am vorbit mai sus dar si sensibilitatea lui deosebita, dragostea de natura si de satul natal.

Îl rugam pe Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca în Împaratia Sa !

Adresam familiei, surorilor, nepoatelor si nepotilor, cele mai sincere condoleante.

Alexandru Herlea

Etichete: , , ,

Un răspuns to “Vasile Lechintan – deces”

  1. gagaradu Says:

    Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace !

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: