Asociația La Maison Roumaine anunță cu profundă tristețe decesul la București, luni 28 septembrie 2020, al geologului Dan Constantin Jipa, membru al asociației noastre. Născut la Bucureşti în 20 decembrie 1935, membru corespondent al Academiei Române, el aparține unei familii profund atașate României Mari, care l-a educat în spiritul generozității și modestiei, al dorinței de a cunoaște, a respectului pentru muncă și lucrul bine făcut, pentru adevăr și dreptate.
La ceremonia funerară care a avut loc pe 30 septembrie la Crematoriul din București a luat cuvântul academicianul Nicolae Panin, președintele Secției de Științe Geonomice a Academiei Române, bun prieten al decedatului, care a evocat viața și cariera omului de știință Dan Constantin Jipa. Domnia sa a avut amabilitatea să trimită asociației, al cărui membru este, textul de mai jos.
Eu nu fac decât să adaug o scurtă mărturie personală. L-am cunoscut bine pe Dan Constantin Jipa și i-am apreciat mult calitățile ce aveau legătură cu spiritul în care a fost crescut pe care l-am evocat mai sus. Am avut privilegiul s-o cunosc îndeaproape și pe mama sa Dorina, născută Aron, descendentă a unei familii originare din Mărginimea Sibiului. Personalitate puternică, inteligentă și determinată, profund atașată valorilor morale, și-a început viața profesională ca învățătoare. Imediat după cel de-al Doilea Război Mondial s-a implicat în lupta pentru libertate, împotriva comunismului, dusă de poporul român, și a cunoscut temnițele comuniste. Ulterior a fost directoarea unor cămine de bătrâni din București și s-a dedicat îngrijirii și susținerii persoanelor în vârstă, responsabilitate pe care a exercitat-o cu un profesionalism și o dăruire fără margini. Îi păstrez un mare respect și o amintire de neșters.
Dumnezeu să-l odihnească pe Dan Constantin Jipa și să-l primească în Împărăția Sa!
Rugăm familia, începând cu fiica și ginerele, Raluca și Liviu Velicu, să accepte cele mai sincere condoleanțe.
Alexandru Herlea
Cuvantul academicianul Nicolae Panin, președintele Secției de Științe Geonomice a Academiei Române, la ceremonia funerară
Dan Constantin Jipa (1935 – 2020)
Ne despărţim de un mare prieten, de un eminent, strălucit om de ştiinţă, care şi-a dedicat cu desăvârşire viaţa Ştiinţelor Pământului – Dan Constantin Jipa. A lucrat cu dăruire totală peste 60 de ani şi entuziasmul şi interesul faţă de profesie nu i s-a stins nici în ultima clipă – acum două luni era în Munţii Bucegi unde reîncepuse studiul Conglomeratelor de Bucegi. Am fost buni prieteni, am lucrat împreună şi ne-am susţinut în măsura puterilor noastre.
Activitatea lui Dan Jipa a început în 1958, ca inginer geolog la Intreprinderea de Prospecţiuni Bucureşti. In anul 1968 a devenit cercetător ştiinţific la Institutul Geologic al României, iar din anul 1993 a lucrat la Institutul Naţional de Geologie şi Geoecologie Marină – GeoEcoMar, Bucureşti.
In anul 1970 a efectuat un stagiu de specializare de un an la Institutul Oceanografic din Wood Hole în Statele Unite. In acest timp a studiat sedimente din zona abisală a Mării Negre colectate de expediţii americane, precum şi sedimente provenind din Oceanul Pacific (fosa Peru – Chile). A participat la o campanie cu nava de foraj Glomar Challenger în cadrul proiectului internaţional de foraj în marea adâncă – Deep Sea Drilling Project, pentru a studia sedimentele din nordul Oceanului Indian, evidenţiind aspecte noi în acumularea majoră din Conul Abisal al Indusului.
Revenind în România, în decursul multor decenii de activitate ştiinţifică susţinută a studiat formaţiuni geologice de la extrem de vechi Precambriene, la depozite Cretacice, Neogene şi depozite şi sedimente noi Cuaternare şi actuale, contribuind esenţial la lărgirea cunoaşterii teritoriului ţării.
Primele cercetări sedimentologice au fost realizate în România de un grup de geologi tineri, din care făcea parte şi Dan Jipa, sub îndrumarea dascălilor noştri Acad. Gheorghe Murgeanu şi profesorilor Dan Patrulius, Vasile Lăzărescu, Ionel Motaş şi mulţi alţii. Sedimentologia a fost disciplina care s-a dezvoltat în ţara noastră în anii 60‘ din secolul trecut, mai ales în atmosfera de pregătire a celui de al 5-lea Congres al Asociaţiei Geologice Carpato-Balcanice, care a avut loc în anul 1961 (4 – 19 septembrie) în România. A fost o manifestare ştiinţifică de dimensiune europeană şi chiar mai largă, pregătită de comunitatea geologilor români cu o deosebită dăruire şi atenţie. In pregătirea congresului, studii noi au fost întreprinse : pentru prima dată au fost cartate direcţiile de transport ale materialului constitutiv din formaţiuni geologice cu largă răspândire în Carpaţii româneşti – molasa Albiană, reprezentată în principal de Conglomeratele de Bucegi, flişul Paleogen, molasa miocenă din Subcarpaţi şi altele. Dan Jipa era printre pionierii cercetărilor sedimentologice menţionate mai sus.
Un alt obiectiv deosebit de important al studiilor întreprinse de Dan a fost investigarea depozitelor neogen superioare din Bazinul Dacic şi realizarea unor reconstrucţii paleogeografice de mare interes.
Studiul depozitelor cuaternare s-a referit atât la sedimentarea fluviala, cât şi la sedimentarea în mediul marin. Studiile care au vizat depozitele fluviale sau subaeriene au avut ca obiect sedimentogeneza faciesului proximal al Pietrişurilor de Cândeşti, granulometria şi morfometria aluviunilor Dunării de Jos şi fluxul dunarean de material clastic. O atenţie specială a fost acordată cercetării ştiinţifice a depozitelor de loess.
A ocupat poziţiile de Secretar Ştiinţific (1993 – 1996) la Centrul Român de Geologie şi Geoecologie Marină, Director Ştiinţific (1996 – 1999) la Institutul Naţional de Geologie şi Geoecologie Marină – GeoEcoMar şi este membru în Consiliul Ştiinţific al aceluiaşi institut GeoEcoMar.
Dan Jipa a avut şi activităţi didactice – în cadrul Facultăţii de Geologie şi Geofizică, Universitatea Bucureşti, a predat cursul de sisteme sedimentare şi modele de facies pentru studenţii anului III (1996 – 1999) şi pentru studenţii masteranzi (2000 – 2002).
A fost un exemplu luminos pentru multe generaţii de geologi. Pentru excepţionala lui contribuţie la cunoaşterea geologiei României şi a altor regiuni ale lumii a primit numeroase premii şi distincţii. In anul 2014, Dan Constantin Jipa a fost ales membru corespondent al Academei Române.
Vreau să mai spun doar că prietenia care m-a legat de Dan s-a înfiripat în anul 1968 când am format grupul de sedimentologi români, iar apoi s-a întărit pe parcursul a celor 5 decenii când am lucrat împreună pentru Geologia românească. Alături de întreaga familie Jipa, şi în principal de Raluca, fiica, şi Liviu, ginere, am pierdut un mare prieten, iar comunitatea ştiinţifică românească o figură luminoasă prin dedicaţia cu care a lucrat în meseria pe care a iubit-o atât.
Dan Constantin Jipa nu poate fi uitat ! Va fi întotdeauna cu noi, va fi un exemplu pe care vom încerca să-l urmăm !
Dumnezeu să-l odihnească !
Etichete: comunicat, deces, deces Dan Constantin Jipa, La Maison Roumaine
Lasă un răspuns