Decesul Prof. univ. dr. Liviu Alexandru SOFONEA

by

La Maison Roumaine anunta cu adanca tristete incetarea din viata a profesorului Liviu Sofonea, membru al asociatiei, intelectual roman cu profunde radacini transilvane, personalitate de exceptie care a stiut sa depasasca vitregile conditii din perioada comunista si si-a trait viata in conformitate cu idealurile si aspiratiile sale, fara sa faca, asa cum l-am cunoscut, compromisuri compromitatoare. Neobosit globetrotter de o vasta cultura stiintifica si umanista, a fost o adevarata enciclopedie pentru care difuzarea cunostintelor era o bucurie. L-am cunoscut la sosirea sa la Brasov, la Institutul Politehnic din localitate si l-am reintalnit dupa multi ani in cadrul ICOHTEC (International Committee for the History of Technology) unde a fost membru al Comitetului executiv – reprezentantul Romaniei, al CRIFST (Comitetul Roman de Istoria si Filozofia Stiintei si Tehnicii de la Academia Romana). Stia sa se faca remarcat si nu trecea niciodata neobservat.


Profesoara Elena Helerea, fost pro-Rector al Universitatii Transilvania, presedintele filialei CRIFST-Brasov si membru al asociatiei noastre, i-a adus un succint omagiu, difuzat pe internet, in care sunt precizate aspectele importante din cariera prof. L. Sofonea (mai jos). Un frumos omagiu este adus de catre dnul Horia Salca, prieten al asociatiei noastre; se gaseste la adresa: 
https://brasovstiri.ro/liviu-alexandru-gheorghe-sofonea-sau-delirul-profetic-note-pentru-o-biografie/ ; este difuzat si pe pagina de Facebook Asociatiei La Maison Roumaine.

Dumnezeu sa-l odihneasca!
Alexandru Herlea


Comunicat CRIFST – Filiala Brașov

Birou executiv al CRIFST – Filiala Brașov anunţă, cu profund regret încetarea din viaţă a Prof. univ. dr. Liviu Alexandru SOFONEA, exemplu de dăruire şi implicare activă în dezvoltarea comunităţii academice.

Profesorul univ. dr. Liviu Alexandru SOFONEA, născut la 17 aprilie 1932, este absolvent al Facultăţii de Fizică-Matematică, Sectia de Fizică, Universitatea din Bucureşti (1955).

A desfăşurat activitatea didactică la Universitatea din Petroşani şi Universitatea Transilvania din Braşov, contribuind la formarea a zeci de generaţii de absolvenţi din domeniul ştiinţelor aplicate.

Este Doctor în fizică teoretică al Universitatii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1962), doctor în istoria ştiinţei şi tehnicii al Universitatii din Bucureşti (1986) şi Doctor Honoris Causa al Universităţii din Petroşani (1998).

A elaborat multiple studii şi cercetări în fizica teoretică (teoria relativităţii, cosmologie, mecanologie), filosofia ştiinţei (epistemologie, logica modală), istoria ştiintei şi tehnicii.Este autor de cursuri universitare, monografii, articole, recenzii ştiinţifice, cu numeroase intervenţii la evenimente ştiinţifice naţionale şi internaţionale.

Este membru în societăţi academice: Comitetul de Istoria şi Filosofia Stiinţei şi Tehnicii (CRIFST) al Academiei Române (presedinte al Filialei Braşov a CRIFST, de la înfiinţare până în anul 2018), Societatea Română de Fizică, Societatea de Stiinţe Matematice din România, Asociaţia Generală a Inginerilor din
România, Asociaţia Inginerilor Instalatori din România, International Commitee for History of Technology (ICOHTEC), Sociedad Española de Historia de las Ciencias y de las Technicas (SEHCYT), Newcomen Society, Astronomical Society of India, Central European Academy for Sciences and Arts, membru fondator al Fundatiei Culturale Negru-Vodă din Făgăraş şi al Asociaţiei Stiinţei şi Tehnicii – Braşov.

Prin dispariţia profesorului univ. dr.&dr. DHC Liviu Alexandru SOFONEA, comunitatea membrilor CRIFST pierde un membru activ, un prieten şi un mare erudit.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Biroul executiv al CRIFST – Filiala Brașov

 

 

Etichete: , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: