Decesul Parintelui Vasile Urda

by

La Maison Roumaine anunta cu profunda tristete decesul Parintelui Vasile Urda, pastor si duhovnic al unei importante parti a comunitatii romanilor din Franta, distins membru al asociatiei noastre. El este cel care impreuna cu parintele Constantin Stoica (singur, dupa decesul acestuia) a oficiat ani indelungati parastasul de la ceremonia de comemorare a luptatorilor anti-comunisti care are loc in fiecare an de Ziua Eroilor, ziua Inaltarii la cimitirul Montmartre. Tot el este cel care a slujit la ceremoniile de inmormantare a doua figuri mitice ale rezistentei anti-comuniste, refugiati in Franta, membri, ca si parintele Urda, ai asociatiei noastre : Remus Radina si Cicerone Ionitoiu. Mai jos găsiţi o scurtă biografie a Părintelui Vasile Urda, pe care am primit-o de la fratele său, Părintele Ştefan Urda.

Inmormantarea va avea loc la Cimitirul Montmartre, miercuri, 29 mai, la ora 16:30.

La Maison Roumaine roaga familia indoliata sa primeasca cele mai sincere condoleante.

Alexandru Herlea

21 ianuarie 2017: Părintele Vasile Urda oficiind la parastasul de trei ani al luptătorului anticomunist Cicerone Ioniţoiu


Părintele Vasile Urda

 

Născut la 14.03.1955 la Vișeu de Sus în familia lui Ștefan și Anuța Urda. Tatăl era un intelectual foarte credincios și un mare iubitor al valorilor religioase și morale.

A petrecut primul an în Comuna Ieud, din mijlocul Văii Izei, din Maramureș, în casa părintească, pentru că în anul 1956, din cauza colectivizării, familia, compusă din părinți și 7 copii (dintre care era cel mai mic), s-a mutat la Arad, iar de acolo la Curtici.

La vârsta grădiniței, a fost luat de Mătușa Ileana (Karpinski), sora paternă, la Satu Mare, unde a făcut școala primară la Școală Germană.

În 1963, întreaga familie s-a mutat la Satu Mare.

După terminarea școlii generale a mers împreună cu părinții la Rohia, unde tatăl hotărâse să se mute, pentru a fi aproape de starețul de atunci și marele duhovnic, viitorul Arhiepiscop al Maramureșului, Justinian Chira, părintele său sufletesc, dar și al unor mari personalități, cum au fost Nicolae Steinhard sau Ioan Alexandru. Părinții, după plecarea starețului Justinian la Cluj, au fost chemați de starețul Veniamin la Mănăstirea Căldărușani, pentru ca tatăl să se ocupe de contabilitatea mănăstirii, iar fiul Vasile a petrecut 2 ani la Căldărușani, perioadă în care, deși foarte tânăr, se gândea la o viață monastică.

S-a înscris la Seminarul teologic din București, unde a avut dascăli de mare valoare, dacă ar fi să-l amintim doar pe Părintele Gheorghe Calciu.

După terminarea seminarului a fost, timp de 1 an, ghid la muzeul mănăstirii.

S-a căsătorit în 1979 cu Julieta Ioan, a fost hirotonit și numit preot la Măgureni, apoi la Sărulești, unde a funcționat până în 1990. Au avut 3 copii: Emanuel, Ana și Filip.

O căsnicie mai puțin liniară, care s-a încheiat.

Perioada dec. 1989 – iun. 1990 l-a găsit implicat în ceea ce s-a numit Piața Universității, a vorbit și de la celebrul „balcon”, după care, hăituit și dezamăgit, a hotărât să plece din țară și să înceapă o viață nouă la Paris împreună cu Daniela. Aici s-au căsătorit și au realizat multe lucruri frumoase care i-au legat definitiv până la ultima sa suflare.

Pe plan bisericesc, după o experiență dezamăgitoare, la Jean de Bauvais, a slujit în rândul pereților Monsegnorului Michel Laroche, unde a fost apreciat și i s-au conferit cele mai înalte demnități sacerdotala.

A fost alături de comunitatea românească de la Paris, a avut mulți apropiați și prieteni, dintre care unii sunt de față.

Mulțumește tuturor, cere iertare celor cărora le-a greșit.

Își ia un rămas bun de la toți, cu nădejdea reîntâlnirii în Împărăția Părintelui Ceresc.

Preot Stefan Urda

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: