Franţa şi visul milenar al românilor. Simpozionul de la Sibiu

by

După cum am anunţat cu ceva vreme în urmă, pe 1 şi 2 noiembrie a.c. s-a desfăşurat la Sibiu Simpozionul „Franţa – o inimă care a bătut pentru Marea Unire”, găzduit de Biblioteca ASTRA.

În link-ul de mai jos vă rog să găsiţi articolul profesorului Tiberiu Costăchescu referitor la acest simpozion şi la celelalte evenimente ce au avut loc la Sibiu şi Săliştea Sibiului în zilele de 1-2 noiembrie 2018, având ca temă rolul Franţei în înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Articolul a fost publicat în ziarul Tribuna din 19/11/2018. Iniţiativa organizării manifestărilor aparţine prof. Tiberiu Costăchescu şi dr. Alexiu Tatu; diferitele acţiuni şi evenimente au fost realizate graţie contribuţiei Bibliotecii ASTRA, a filialei Arhivelor Naţionale şi a Colegiului Octavian Goga din Sibiu precum şi a Primăriei Sălişte.
La toate aceste evenimente a luat parte un larg public care a putut aprecia atât calitatea conferinţelor, a cuvântărilor şi a diferitelor intervenţii, cât şi pe cea a programului artistic. Corurile şi echipele de dansuri, diferitele scenete, cântecele patriotice, recitalul de poezii, citirea declaraţiilor de Unire din 1918 au fost nu numai profund emoţionante, dar au transmis şi un mesaj de optimism şi încredere în viitor. Tinerii au jucat un rol de prim plan, de la copii de grădiniţă la cei din ultimii ani de liceu.

 

Consider că scopul pentru care au fost organizate simpozionul şi celelalte evenimente – acela de a omagia contribuţia Franţei la realizarea Marii Uniri şi de a sublinia cu această ocazie profundele legături franco-române, precum şi faptul că România aparţine lumii valorilor europene – a fost pe deplin atins. Francezii participanţi, cei de la Académie des belles-lettres, sciences et arts de La Rochelle, mi-au mărturisit că au fost profund impresionaţi, intelectual şi afectiv, de cele trăite la Sibiu şi în Mărginime. La rândul nostru, soţia mea şi cu mine, suntem totalmente de acord cu cele afirmate de colegii francezi şi vă asigurăm că am petrecut momente de neuitat.
Îi rugăm pe cei care au iniţiat, gândit şi transpus în viaţă evenimentele amintite mai sus – un frumos preludiu al sărbătorii Marii Uniri care va avea loc la 1 Decembrie la Alba-Iulia – să accepte felicitările şi mulţumirile noastre cele mai sincere.

Alexandru Herlea,

Preşedinte al Asociaţiei La Maison Roumaine


Citiţi articolul domnului Tiberiu Costăchescu aici:

Franţa – O inimă care a bătut pentru Marea Unire


 

Etichete: , , , , , , ,

2 răspunsuri to “Franţa şi visul milenar al românilor. Simpozionul de la Sibiu”

  1. Franţa şi visul milenar al românilor. Simpozionul ASTRA la înălţime | Ţărănista Says:

    […] Franţa şi visul milenar al românilor. Simpozionul ASTRA la înălţime […]

    Apreciază

  2. Asociaţia „La Maison Roumaine” din Paris şi Centenarul Marii Uniri | Alexandru Herlea Says:

    […] la Simpozionul „Franţa – o inimă care a bătut pentru Marea Unire„, 1 noiembrie 2018, Biblioteca Judeţeană ASTRA, […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: