Marşul Centenar şi manifestaţiile de la Chişinău  

by

Evenimente grave au loc, de ieri seară, la Chişinău şi la frontiera dintre România şi Republica Moldova.

La Chişinău, poliţia a intervenit brutal contra celor care manifestau împotriva corupţiei endemice al cărei nivel este inimaginabil (peste un miliard de dolari dispăruţi) şi contra autorităţilor din Republica Moldova, care blochează deschiderea anchetelor şi începerea urmăririi penale pe această temă şi care calcă în picioare democraţia. Ele au anulat rezultatele alegerilor  locale din Chişinăului, care au avut loc recent.

La frontiera dintre România şi Republica Moldova, pe Prut, autorităţile Republicii Moldova, cele care blochează şi lupta contra corupţiei în această nenorocită ţară, blochează şi participanţii la Marşul Centenar, împiedicându-i să-l continue. Acest Marş a început la 1 iulie la Alba Iulia, în România şi după parcurgerea a 1200 de km trebuia să ajungă la Chişinău la data de 1 septembrie. Aici, la această dată, este prevăzută o mare manifestaţie, prilejuită de Centenarul României Mari, în cursul căreia se va afirma, din nou, şi dorinţa românilor de pe ambele maluri ale Prutului de reunificare a Republicii Moldova cu România.

Amintesc că actuala Republica Moldova a fost smulsă României în iunie 1940, ca urmare a sinistrului pact Hitler – Stalin. Amintesc, de asemenea, că la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România, încheindu-se astfel procesul de unificare a teritoriilor în care majoritatea locuitorilor era formată din români. Acesta începuse în 27 Martie 1918 prin unirea României cu Basarabia, astăzi Republica Moldova, teritoriu ocupat în 1812 de către imperiul rus.

Pe pagina de Facebook a asociaţiei noastre puteţi urmări desfăşurarea evenimentelor din această zonă unde confruntarea dintre  lumea valorilor europene şi cea a  lui Putin şi Erogan este vitală în aceste zile.

Trebuie  depuse toate eforturile pentru sprijinirea celor care luptă, în mod paşnic şi respectând democraţia şi drepturile omului, pentru promovarea marilor valori europene de libertate, democraţie, justiţie, solidaritate, începând cu cei care sunt în teren şi au curajul de a-şi urma idealul, în ciuda tuturor dificultăţilor, a ameninţărilor şi violentelor . Ei ştiu bine că au în faţă profesionişti în serviciul dictatorilor pentru care utilizarea crimei este moneda curentă, şi totuşi nu renunţă. Determinarea şi forţa lor de caracter trebuie salutate şi omagiate.

Uniunea Europeană şi NATO nu pot închide ochii. lăsând lucrurile să curgă; în numele eticii şi al moralei trebuie să acţioneze. Spiritul Munchenului a făcut destul rău; istoria nu trebuie uitată. Lumea civilizată, în ansamblul ei, trebuie să se mobilizeze şi să denunţe ce se petrece astăzi în Moldova ex-sovietică.

Alexandru Herlea

27 august 2018

 

 

 

Etichete: , , , , , , , , , ,

Un răspuns to “   Marşul Centenar şi manifestaţiile de la Chişinău  ”

  1.    Marşul Centenar şi manifestaţiile de la Chişinău   | Ţărănista Says:

    […] Marşul Centenar şi manifestaţiile de la Chişinău   […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: