La moartea lui Helmut Kohl

by

La 16 iunie 2017 a decedat, la vârsta de 87 de ani, la Ludwigshafen, oraşul în care s-a născut (Renania-Palatinat) marele european, artizanul reunificării Germaniei, Helmut Kohl.
Profund ataşat valorilor creştin – democrate, pentru promovarea cărora se angajează din studenţie, el va urma drumul unei cariere politice care îl va duce de la poziţia de deputat (ales în 1959 în Landtagul Renania-Palatinat) la cea de Cancelar al Germaniei (1982 – 1998). În 1973 este ales şi Preşedinte al Partidului Creştin–Democrat – CDU, responsabilitate pe care o va păstra până în 1999. Helmut Kohl este convins că Germania şi celelalte ţări ale Europei, pentru a putea face faţă provocărilor la care sunt supuse de schimbările din ce în ce mai accelerate ale lumii zilelor noastre, trebuie să intensifice şi să aprofundeze procesul construcţiei unei Europe unite, bazată pe valorile creştin-democrate.
Am avut privilegiul şi marea onoare de a-l întâlni şi a-i putea vorbi, sau mai degrabă asculta, în câteva împrejurări.
L-am acompaniat pe preşedintele Emil Constantinescu la două întâlniri (1997 şi 1999) cu Helmut Kohl; la prima Cancelarul era acompaniat de consilierul lui de politică externă şi securitate, Ioachim Bitterlich. Am fost impresionat de umanitatea pe care o degaja. Considera că este dator să depună toate eforturile pentru ca un nou război să fie evitat; în Primul Război Mondial pierduse un unchi şi în cel de al doilea un frate. Îmi amintesc de cuvintele de indignare şi revoltă pe care le-a folosit vorbind despre întâlnirea avută cu Ceauşescu în cadrul negocierilor pentru acordarea unui paşaport etnicilor germani care doreau să părăsească România.
Am mai avut onoarea să-l întâlnesc pe Cancelar şi în alte două circumstanţe la care participam în calitate de reprezentant al PNŢCD: la Congresul CDU de la Leipzig din octombrie 1997 şi la Congresul PPE de la Toulouse, din noiembrie a aceluiaşi an. În ambele ocazii am putut să-l salut şi să-i spun câteva cuvinte în legătură cu integrarea României în UE. La Leipzig am fost singurul participant străin invitat să vorbească de la tribuna congresului în care se găsea şi Helmut Kohl. El a aplaudat salutul şi urările de succes pe care le-am transmis în numele PNŢCD şi cele spuse privitor la continuarea procesului de aderare a României la UE. La Toulouse, PPE a luat hotărârea să susţină continuarea procesului de aderare la UE a tuturor celor 10 ţări candidate din Europa Centrală şi de Est, contrar propunerilor Comisiei UE din Agenda 2000, care elimina, practic, România, Bulgaria şi Ţările Baltice din acest proces. Punctul de vedere al PPE s-a impus la summitul UE de la Luxembourg din decembrie 1997, unde a fost puternic susţinut de Helmut Kohl şi de Jacques Chirac.
Astfel, marele european Helmut Kohl a fost şi un mare prieten al României; el a jucat un rol hotărâtor într-un moment esenţial pentru viitorul Ţării noastre, cel al deciziei de a fi acceptată în spaţiul lumii civilizate, al UE.
Cu toate că din anul 2000 Helmut Kohl se retrage aproape total din viaţa publică, el rămâne o referinţă. La dispariţia sa este unanim omagiat subliniindu-se faptul că, aşa cum afirma Preşedintele Franţei Emmanuel Macron: „a fost unul din marii oameni ai Europei şi Lumii libere”
Alexandru Herlea

Etichete: , ,

Lasă un comentariu