La Maison Roumaine anunţă cu profundă durere trecerea în lumea Drepţilor a distinsului ei membru, scriitorul Romulus Rusan. Rugam pe Bunul Dumnezeu să-l odihnească şi să-l primească în Împărăţia Sa şi pe soţia sa Doina, Ana Blandiana, s-o întărească şi s-o ajute în această tragică încercare.

Romulus Rusan (1935-2016) Sursă foto: Liviu Maftei (Mediafax)
Născut în 13 martie 1935 la Alba Iulia, într-o veche familie românească din Transilvania, Romulus Rusan a decedat, cu totul pe neaşteptate, în 8 decembrie 2016; se pregătea să petreacă împreună cu Ana Blandiana, cu prilejul Crăciunului şi al Anului Nou, o vacanţă activă, consacrată scrisului, în casa lor de la ţară.
În urmă cu câteva zile primisem de la el o carte de istorie orală, apărută recent, pe care o prefaţase: „Pământul Tuturor, Pământul Nimănui” purtând subtitlul „Mărturii despre colectivizarea din Alba, Mureş şi Hunedoara”, din seria „Recviem pentru Ţăranul român” publicată de către Fundaţia Academia Civică şi se pregătea să doneze Bibliotecii Române din Freiburg colecţia completă a publicaţiilor Fundaţiei.
Inginer mecanic (absolvent în 1958 al Politehnicii din Cluj), el se consacră de tânăr scrisului, prima carte „Râsul ascuns” apărându-i în 1963; se afirmă în 1977 cu cartea „America ogarului cenuşiu”.
După decembrie 1989, se implică activ în lupta pentru cunoaşterea şi denunţarea crimelor şi ororilor comuniste. Este unul din membrii fondatori, în 1990, al „Alianţei Civice”, şef al Biroului de Presă, ulterior vicepreşedinte. Este, de asemenea, fondator, împreună cu Ana Blandiana, al Memorialului Sighet şi al unui program de istorie orală. În cadrul Memorialului Sighet este organizator al şcolilor de vară şi al simpozioanelor anuale şi editor al volumelor lor de comunicări, precum şi al altor documente şi studii privind epoca comunistă. Tot împreună cu Ana Blandiana este organizatorul unor expoziţii itinerante despre Memorialul Sighet (una a avut loc la Paris în 2007, la Primăria sectorului 16 şi alta, în 2011, la Bruxelles, la Parlamentul European) şi al unor colocvii precum cel de la Maison de l’Europe din Paris, din 2013, intitulat: „Où en est l’Etat de droit dans l’ex-Europe de l’Est, 20 ans après la création du Mémorial Sighet (Roumanie)?”
Activitatea cărturarului Romulus Rusan nu a fost marcată de trecerea timpului. Ultimii săi ani de viaţă au fost parcă mai activi, mai prolifici, atât ca scriitor cât şi ca director (coordonator) de publicaţii. Apar astfel cărţile „Sfârşiţi odată cu trecutul negru” şi traducerea franceză „Du passé faisons table rase”, „Scoala memoriei” (împreună cu Ana Blandiana), „O zi de toamnă, cândva… 15 noiembrie 1987, Braşov”, „Cartea morţilor” (un dicţionar în care apar numele a peste 20 de mii de morţi în temniţele comuniste).
Romi Rusan mi-a acordat prietenia sa, care m-a onorat şi pentru care îi rămân profund recunoscător. Ne-a legat şi o „complicitate transilvană”, membri ai familiilor noastre colaborând sau intersectându-se în Alba Iulia secolelor trecute; nu voi uita câteva lungi şi emoţionante conversaţii în doi.
Pentru mine va rămâne vie amintirea acestui om de o mare distincţie şi delicateţe, înzestrat cu mult discernământ şi o reală capacitate de ierarhizare a valorilor.
Dumnezeu să-l odihnească!
Alexandru Herlea
Etichete: comunicat, deces, deces Romulus Rusan, La Maison Roumaine
martie 19, 2018 la 1:42 PM |
Dumnezeu sa-l ierte!Un mare intelectual roman,o constiinta a societatii.
ApreciazăApreciază