IICCMER: Simpozionul «Paul Goma – 80 de ani» – stranii neconcordanţe

by

Între comunicatul de presă care anunţa simpozionul şi cel care relatează desfăşurarea lui sunt diferenţe de fond. Primul precizează: «Lucrările Simpozionului se concentrează pe evocarea personalităţii şi operei lui Paul Goma în contextul exilului românesc şi al vieţii societăţii româneşti în postcomunism»: clar simplu şi corect (n.n. comunicatul îl găsiți aici – link actualizat martie 2020). Cel de al doilea afirmă însă: «Momentul aniversar a ţintit aşadar activitatea sărbătoritului de dinaintea căderii regimului Ceauşescu. În acest context, polemicile din postcomunism generate de o personalitate complexă nu au făcut obiectul evenimentului organizat de IICCMER» (citiți comunicatul aici).

Asociaţia «La Maison Roumaine», al cărei membru este Paul Goma, consideră de datoria ei să atragă atenţia asupra acestei neconcordanţe. Ce se ascunde în spatele ei: lipsa de profesionalism, căutarea unui compromis sau mai degrabă o încercare de manipulare? Fiind vorba de o aniversare, este inacceptabil, ca să nu spun jignitor, ca opera şi activitatea cuiva să fie prezentate trunchiat, selectiv şi să se mai şi sublinieze acest lucru. Paul Goma, cu care am vorbit astăzi, nu ştia nimic. Cum explică IICCMER că în cadrul simpozionului aniversar nu s-a vorbit şi de opera lui Paul Goma scrisă după decembrie 1989, de ce a fost ea cenzurată? Să fie din cauza Legii 217 cunoscută sub numele de lege antilegionară; nu a fost ea oare catalogată de Preşedintele executiv al IICCMER, Radu Preda, drept lege stalinistă? De ce nu s-a dorit ca atitudinea lui Paul Goma faţă de deţinătorii puterii reale de după decembrie ‘89, aceiaşi care o deţineau şi în epoca comunistă, să fie cunoscută? Răspunsul este evident; probabil că IICCMER, organism guvernamental, trebuie să respecte indicaţiile primite şi să se încadreze în anumite limite. Trist, constat, el caracterizează situaţia din România de astăzi, în totalitatea ei.

Alexandru Herlea,

Președintele Asociației La Maison Roumaine,

Paris, 28 septembrie 2015


ACTUALIZARE la 30 martie 2020:

Primul comunicat, cel care anunţa simpozionul, a dispărut între timp de pe site-ul IICCMER. Detaliile şi reproducerea celor două comunicate în întregime le puteţi găsi pe blogul Ţărănista, în actualizarea articolului Alexandru Herlea (La Maison Roumaine): Stranii neconcordanțe la Simpozionul IICCMER de aniversare a lui Paul Goma.

Etichete: , , , , , ,

2 răspunsuri to “IICCMER: Simpozionul «Paul Goma – 80 de ani» – stranii neconcordanţe”

  1. Alexandru Herlea (La Maison Roumaine): Stranii neconcordanțe la Simpozionul IICCMER de aniversare a lui Paul Goma | Ţărănista Says:

    […] [Sursa: alexandruherlea.wordpress.com] […]

    Apreciază

  2. PAUL GOMA LA 80! LA MULŢI ANI! Ştie cineva unde este cetăţenia lui Paul Goma? - Ziaristi OnlineZiaristi Online Says:

    […] comunicate de presă care se bat cap în cap, referitoare la Simpozionul „Paul Goma-80 de ani” (semnalate de domnul Alexandru Herlea, preşedintele La Maison Roumaine), iată că apar şi reproşuri în legătură cu cei care au luat cuvântul la acest eveniment: nu […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: