Românii din Ucraina cer ajutor și protecție Comisarului OSCE pentru Minorităţile Naţionale

by

În data de 17 decembrie a.c. am primit un mesaj  de la Dl Dorian Theodor Clenciu, Președintele Asociației „Pro Basarabia și Bucovina” – parteneră a asociației noastre, în care ne semnalează un articol privitor la situația dificilă a comunității românești din Ucraina,  pentru care îi mulțumim (articolul este reprodus mai jos).

La Maison Roumaine este solidară cu românii din Ucraina și condamnă cu toată fermitatea nerespectarea valorilor europene în țara vecină, unde legislația și acțiunile întreprinse urmăresc lichidarea identității minorităților naționale. Minoritatea română este profund amenințată. Îl felicităm pe academicianul V. Tărâțeanu pentru curajoasa și demna atitudine și îl asigurăm de tot sprijinul nostru.

Alexandru Herlea


Pe 2 decembrie 2017, la Cernăuți, forțele extremiste ucrainene au luat cu asalt Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”,  încercând să sperie și să intimideze pe românii prezenți în clipa aceea în clădire. Romania Breaking News –  a relatat atunci pe larg incidentul generat de extremiștii ucraineni, care au avut ca scop intimidarea românilor și a liderilor acestora pentru a-i face să renunțe să lupte pentru drepturile la învățământul în limba maternă. De menționat că mass media ucraineană a preluat, aproape la unison, toate insinuările protestatarilor, difuzându-le ca adevăruri absolute. Aceștia s-au poziționat în fața Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, cu măști pe față și însoțiți de reprezentanți ai poliției și organelor speciale, i-au adus academicianului V. Tărâțeanu insinuări serioase, învinuindu-l de separatism și colaborare cu organele secrete ruse  (FSB) și i-au dat un ultimatum: dacă va mai îndrăzni să organizeze vreun miting la Cernăuți, mobilizându-i pe români și determinându-i să iasă în stradă, va fi poftit să-și facă valizele și să plece de aici în Rusia sau în România. Întrega relatare aici.

Aceste evenimente care neliniștesc deopotrivă pe românii din Țară, dar mai ales comunitatea românească din Ucraina, care este și cea mai expusă, l-au determinat pe academicianul Vasile TÂRÂȚEANU (foto), cel luat ca țintă simbolică de extremiștii ucraineni, să se adreseze în urmă cu ceva timp,  înaltului Comisar OSCE pentru Minorităţile Naţionale, Domnul Lamberto ZANNIER, căruia îi cere, practic, ajutorul și protecția comunității românilor din Regiunea Cernăuți (Nordul Bucovinei) și în general a românilor din Ucraina.

Prin scrisoarea trimisă  înaltului Comisar OSCE, academicianul Vasile Tărâțeanu, avertizează, practic, întreaga comunitate internațională, că amenințările la care sunt expuși „vizează întreaga comunitate românească din Ucraina, scopul lor fiind intimidarea şi reducerea la tăcere a comunităţii şi acceptarea tacită a ucrainizării rapide şi forţate”. Potrivit semnatarului scrisorii, practic orice dezacord public exprimat azi în Ucraina de către o minoritate naţională, inclusiv de români, este taxat imediat ca separatism, ca atentat la adresa integrităţii teritoriale a statului. (Sursa: https://romaniabreakingnews.ro/romanii-din-ucraina-cer-ajutor-si-protectie-comisarului-osce-pentru-minoritatile-nationale/)

Etichete: , ,

Un răspuns to “Românii din Ucraina cer ajutor și protecție Comisarului OSCE pentru Minorităţile Naţionale”

  1. Cris A. Says:

    A republicat asta pe Ţărănista.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: