A decedat Academicianul Horia Colan

by

Acad. Horia Colan (foto: Wikpedia)

Acad. Horia Colan (foto: Wikipedia)

La Cluj a decedat luni, 24 iulie 2017, în vârstă de 91 de ani, Academicianul Horia Colan, inginer specializat în metalurgie, fost Rector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, membru titular al Academiei Române. Născut la 11 mai 1926 în Covasna, este fiul lui Gheorghe Colan, fratele Episcopului Clujului, ulterior Mitropolit al Ardealului, Nicolae Colan.

După studii secundare la Arad şi Cluj, devine student la Facultatea de Electrotehnică a Politehnicii din Timişoara, pe care o absolvă în 1949, obţinând diploma de inginer mecanic şi electrotehnic.  În 1950 intră în învăţământul superior la Institutul Politehnic din Cluj, unde parcurge toate etapele carierei universitare, de la asistent la profesor titular. În 1971 obţine titlul de doctor-inginer cu o teză privind difuzarea cuprului în oţeluri şi aliaje fier-carbon şi curând devine şef de catedră. Peste câţiva ani va conduce doctorate în domeniul Ştiinţei Materialelor şi ulterior şi în cel al Istoriei Tehnicii. Începând cu 1990 va ocupa posturi de conducere : Decan al Facultăţii de Mecanică şi Rector al Institutului Politehnic Cluj-Napoca. Devine profesor emerit al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (noul nume al Institutului Politehnic); este şi DHC al mai multor universităţi şi membru a numeroase societăţi academice.

În ştiinţa şi tehnologia materialelor Horia Colan a avut un rol de pionier, cu precădere în domeniul metalurgiei pulberilor. Studiază metalizarea prin proiectare de pulberi, sinterizarea la temperaturi înalte  etc. A obţinut mai multe brevete şi a publicat o serie de cărţi în domeniu precum : «Tehnologia fabricării pieselor sinterizate din pulberi metalice», 1966. În 1983 publică tratatul de referinţă «Studiul Materialelor». După decembrie 1989 el s-a consacrat cu precădere funcţiilor de conducere în care este ales, precum şi istoriei tehnicii.

Am avut privilegiul să-l cunosc îndeaproape în contextul preocupărilor şi implicărilor sale în acest ultim domeniu în care s-a afirmat atât pe plan naţional (preşedinte al diviziei de Istoria Tehnicii a CRIFST – Comitetul Român pentru Istoria şi Filozofia Ştiinţei şi Tehnicii) cât şi internaţional (membru al ICOHTEC – International Committee for the History of Technology). Am putut aprecia calitățile lui profesionale şi umane; făcea totul cu seriozitate, sobrietate şi responsabilitate, etica fiind firul călăuzitor al acţiunilor sale. Era animat de un cald şi generos patriotism, care l-a făcut să se aplece asupra unor realizări româneşti în domeniul ştiinţei şi tehnologiei şi să promoveze opera unor personalităţi în domeniu precum Petrache Poenaru, Anghel Saligny, Petre Sergescu. Dispariţia lui lasă un mare gol în domeniul Istoriei Tehnicii din România.

Academicianul Horia Colan, bun vorbitor de limbă franceză, a fost membru al unor prestigioase societăţi franceze : «Société Française de Métallurgie et de Matériaux» şi «Conseil National des Ingénieurs et Scientifiques de France»; a fost decorat cu ordinul «Les Palmes Académiques». El a fost şi un mare prieten al asociaţiei «La Maison Roumaine» din Paris; membrii acesteia adresează familiei, Doamnei doctor Monica Colan şi celor două fiice cele mai sincere condoleanţe.

Dumnezeu să-l odihnească!

Alexandru Herlea

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: