Iliescu, invitat de Coposu în PNŢCD: a fost sau n-a fost?

by

Despre invitaţia pe care ar fi făcut-o Corneliu Coposu, în 28 ianuarie 1990, lui Ion Iliescu de a se înscrie în PNŢCD.

 

În ziua de 27 ianuarie 1990 am participat la BNC-ul convocat de către C. Coposu, care trebuia să hotărască dacă PNŢCD va lua parte sau nu la întreaga manifestaţie, prevăzută a doua zi, Duminică 28 ianuarie, pentru a protesta împotriva transformării FSN în partid politic. Studenţii îşi anunţaseră participarea pe întreaga sa durată; liberalii lui R. Câmpeanu ezitau. În cursul reuniunii a sunat telefonul: era I. Iliescu, care dorea să vorbească cu C. Coposu; acesta s-a retras în acest scop mai multe minute. Situaţia era manifest încordată şi R. Câmpeanu, care fusese invitat să participe la reuniune, a anunţat că PNL nu va participa la întreaga manifestaţie şi pleda pentru o atitudine împăciuitoare faţă de I. Iliescu. La reuniunea BNC s-a hotărât că PNŢCD să rămână a doua zi la întreaga manifestaţie şi a fost desemnată o delegaţie, în frunte cu C. Coposu, care să ia parte la discuţiile ce urmau să aibă loc a doua zi la sediul Guvernului. Ele fuseseră propuse de I. Iliescu lui C. Coposu în cadrul conversaţiei telefonice menţionate.

Coposu, în discuţiile pe care le-am avut ulterior, m-a informat, dacă îmi amintesc bine, că i-a spus lui I. Iliescu că este inadmisibil ca FSN să se transforme în partid politic şi că cei care vor să ia parte la viaţa politică din Ţară să se înscrie în partidele existente sau să creeze altele noi. Probabil că afirmaţia de a se înscrie în partidele existente a fost interpretată tendenţios ca o invitaţie de a se înscrie în PNŢCD.

Precizez că sosisem în Ţară pe 15 ianuarie din Franţa, unde eram reprezentantul PNTCD-ului şi în această calitate criticam, fără menajamente, în mass media, comportamentul celor care preluaseră puterea în decembrie ’89 în frunte cu Ion Iliescu şi Petre Roman. În 15 ianuarie, de exemplu, apăruse în prima pagină a ziarului „Le Quotidien de Paris”, sub titlul: „Franţa susţine clanul comunist de la Bucureşti”, un interviu pe care îl dădusem acestui ziar, în care denunţam felul în care se desfăşurase vizita la Bucureşti a Ministrului de Externe al Franţei, Roland Dumas, care refuzase să-l întâlnească pe C. Coposu şi se mulţumise să-i întâlnească pe I. Iliescu şi P. Roman. Acest interviu a fost folosit pentru interpelarea ministrului R. Dumas în parlamentul francez. Ştiam perfect care era poziţia PNŢCD şi atitudinea lui C. Coposu faţă de comportamentul conducătorilor FSN. În jur de 20 ianuarie, la cererea lui C. Coposu, mă deplasasem la Braşov pentru a participa la înfiinţarea filialei PNŢCD din judeţ şi vedeam bine ce se întâmplă în Ţară, de ce era în stare FSN. Este, deci, practic exclus ca C. Coposu să-l fi invitat pe I. Iliescu să devină membru al PNŢCD şi absolut inimaginabil să-i fi propus să fie preşedintele acestuia; lucru de altfel imposibil, PNŢCD nefiind un partid totaliar.”

Alexandru Herlea
26 iunie 2017

_________

Alte mărturii şi luări de poziţie pe această temă găsiţi pe blogul Ţărănista:

Ţărănista

Motto: “M-aş degrada intrând în polemici cu nemernicii şi mişeii care şi-au făcut din defăimarea mea o profesiune de credinţă.” – Corneliu Coposu

#Ţărănista

Pe 16 iunie anul acesta o ştire făcea ravagii printre ţărănişti: Coposu i-a propus lui Iliescu să preia şefia PNŢCD. Am pornit pe urmele adevărului şi astfel s-a născut acest articol. Dacă aţi fost martori direcţi la acele evenimente din 1990 la care articolul face referire, vă invit să lăsaţi mărturia dumneavoastră în subsolul paginii, sub formă de comentariu. Mulţumesc!

PREMISE: Corneliu Coposu i-ar fi propus lui Ion Iliescu, în 1990, să intre în PNŢCD, să preia preşedinţia acestuia şi să candideze pe listele ţărăniştilor la alegerile din mai 1990 • Ştirea de la Digi24 • Extrase din rechizitoriul procurorilor  •Ce susţine Iliescu? • REACŢII ŞI MĂRTURII: Mărturii mai vechi şi mai noi şi luări de poziţie ale ţărăniştilor apropiaţi Seniorului…

Vezi articolul original 4.329 de cuvinte mai mult

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: