A decedat istoricul si arheologul Alexandru Bogdan

by

Asociația La Maison Roumaine anunță cu profundă tristețe decesul la Paris, la spitalul George Pompidou, astăzi duminică 8 martie 2020, a distinsului arheolog și istoric Alexandru Bogdan, membru de seamă al asociației. Detalii privind ceremonia funerară, data și locul acesteia, vor fi comunicate în timp util. Rugăm familia, pe fratele său ing. Radu Bogdan, să primească cele mai sincere condoleanțe.

Alexandru Bogdan s-a născut la București, la 24 februarie 1936 într-o familie de intelectuali. Este fiul profesorului de filozofie Alexandru Bogdan, născut la București în 1904, absolvent al Facultății de Litere și Filozofie a Universității din București, cu un doctorat în Germania și al Emiliei Alexandrescu născută la Vaslui, tot în 1904, într-o familie înrudită cu familia Donici. Licențiată a facultății pe care a absolvit-o și soțul ei s-a specializat la Berlin și Paris. Bunicul din partea tatălui, Ion Bogdan, născut în Rucăr, este înrudit cu familia brașoveană Bogdan din care fac parte frații Gheorghe Bogdan Duica, rector al universității din Cluj ; Ioan Bogdan, membru al Academiei Române, Ecaterina Bogdan căsătorită cu Nicolae Iorga, că să nu-i citez decât pe acești trei frați. Bunica născută Stroe provine dintr-o veche familie de preoți ardeleni din Sibiu. Alexandru și Emilia Bogdan sunt profesori la cunoscute licee din București (Gheorghe Șincai, Spiru Haret, etc.) și autori de manuale pentru liceu. Alexandru Bogdan publică între cele două războaie mondiale cartea intitulată : « Filozofie și educație națională » (re-publicată în 2010, ed. AIUS) și este inspector general în Ministerul Culturii Naționale și a Cultelor.

Alexandru Bogdan jr. este elev al liceului Mihai Viteazul din București și student la Facultatea de Istorie a Universității din capitală. După absolvire lucrează că arheolog la Tg. Mureș (Cetate), la Constanța (Mozaicul din piața Ovidiu), Brașov (Biserica Neagră), așezările neolitice de lângă București, etc. Părăsește Țara în 1978 și se refugiază pentru scurt timp în Franța de unde pleacă în Statele Unite. Aicea lucrează ca muzeograf și conferențiar la Metropolitan Museum din New York și devine cetățean american. Prea legat de Europa revine după pensionare, pe la mijlocul anilor 1980, la Paris unde va rămâne până la sfârșitul vieții.

La Paris a fost foarte activ și prezent în viața comunității refugiațiilor români. Pasionat de istorie, subjugat de dorința de-a poseda cărți și diverse publicații cheltuia ultimul ban din modesta sa pensie pentru a le achiziționa ; a iubit cu pasiune litera scrisă. A făcut câteva conferințe cu caracter istoric la Sorbona. S-a angajat alături de Remus Radina, Cicerone Ionițoiu, Ilie Mihalcea și alții în lupta pentru păstrarea Bisericii ortodoxe din Jean de Beauvais, bastion românesc, în administrarea refugiațiilor ; a participat la pelerinajele de Înălțare, inițiate de Remus Radina la cimitirul eroilor români de la Soultzmatt ; a participat la conferințele și activitățiile asociației La Maison Roumaine – LMR ; m-a susținut cu multa hotărâre după ce am preluat președinția acesteia în 2011, etc. Modest și discret, inteligent și binevoitor întotdeauna gata să ajute, atașat valorilor europene și identității romanești a donat, prin intermediul LMR, importanta sa bibliotecă : Universității Transilvania din Brașov și CEREFREA (Centrului Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale) din București.

Dumnezeu să-l odihnească și să-l aibe în paza Sa!

Alexandru Herlea

Etichete: , , ,

2 răspunsuri to “A decedat istoricul si arheologul Alexandru Bogdan”

  1. Mugur BOGDAN Says:

    Buna ziua!

    Numele meu este Mugur BOGDAN, fiul dlui Alexandru BOGDAN.

    Va multumesc pentru randurile frumoase la adresa tatalui meu.

    Daca este cu putinta, as dori sa va contactez pentru mai multe detalii referitoare la viata si activitatea tatalui meu.

    Cu stima,

    MB

    Apreciază

    • Alexandru HERLEA Says:

      Stimate domnule Mugur Bogdan,
      Va raspund cu multa intarziere la mesajul trimis. Regret dar am gasit numai acuma acest mesaj; am avut probleme cu blogul meu.
      Ma puteti contacta la adresa: alexandre.herlea@wanadoo.fr sau pe telefonul: 0033630257491. Cel mai bine este sa-mi dat un bip pe telefon si va resun eu.
      Profit de ocazie sa va urez un AN Nou 2021 cu sanatate si impliniri.
      La multi ani!
      Alexandru Herlea

      Apreciază

Lasă un comentariu