Declaraţie

by

Alexandru Herlea: candidat la alegerile pentru Parlamentul European, 2009

Alegerile europarlamentare 2009 se desfăşoară pe fundalul crizei în care a intrat întreaga lume şi care este nu numai o criză financiară şi economică, ci şi una de sistem. Ea afectează profund Uniunea Europeană (UE) în ansamblul ei şi cunoaşte forme dramatice în unele din noile ţări membre UE, printre care şi România. În noul cadru european, din care facem parte, trebuie să ştim să ne apărăm cu fermitate şi determinare interesele, să ne afirmăm identitatea. Provocarea este majoră, iar contextul – complex şi dificil. România trebuie să fie reprezentată în Parlamentul European (PE) de oameni competenţi, calificaţi, cu experienţă, cei care pot contribui cu adevărat la ieşirea din criza pe care fiecare dintre noi o suportăm.

Competiţia electorală la noi în ţară este, în ciuda aparenţelor de democraţie, deformată, iar promovarea celor mai buni are şanse mici. Pe deplin conştient de această realitate, am hotărât ferm şi responsabil să-mi depun candidatura pentru PE, for de primă importanţă în apărarea şi promovarea intereselor României şi ale românilor. O fac convins că, prezent în PE, voi putea pune o cărămidă la edificarea noii Românii, cea care îşi va recupera valorile şi se va regăsi pe sine.

În măsura în care compatrioţii mei îmi vor face onoarea să-mi dea posibilitatea să-i servesc, mă angajez să utilizez întreaga mea energie şi expertiză – pe care am câştigat-o în funcţiile ocupate deja în instituţii europene – în iniţierea şi susţinerea, în interesul României şi al românilor, a unor acţiuni bazate pe marile valori creştin–democrate, naţionale şi europene. Ele trebuie să reducă şi să elimine sechelele perioadei comuniste şi ale ultimelor 2 decenii, să contribuie la edificarea reală, nu doar promisă, a unei Românii autentice – europeană, solidară şi prosperă. Acest angajament este în perfectă concordanţă cu întreaga mea activitate, desfăşurată de-a lungul a 40 de ani, recunoscută în ţară şi străinătate ca una competentă profesional şi social-politic.

Astfel:

– Înţeleg să acord o adevărată atenţie calităţii vieţii şi bunăstării românilor şi în acest context problemelor absorbţiei fondurilor europene. Voi milita pentru depăşirea rigidităţii şi lipsei de imaginaţie a birocraţiei de la Bruxelles în alocarea asistenţei financiare nerambursabile. Aceasta trebuie acompaniată de sprijinul eficient al experţilor europeni pentru realizarea concretă a proiectelor, condiţie indispensabilă folosirii efective a fondurilor şi a reducerii comisioanelor şi corupţiei.

– În cadrul PE voi apăra întotdeauna nu numai interesul naţional, dar şi demnitatea naţională. Consider că românii sunt tot atât de europeni şi ataşaţi valorilor europene ca toţi ceilalţi subiecţi ai statelor membre ale UE. Voi veghea ca românii şi România să fie trataţi cu consideraţie şi pe picior de egalitate cu ceilalţi europeni sau state membre. Este continuarea atitudinii pe care am avut-o şi care a impus respectul interlocutorilor mei în perioada în care am reprezentat România ca ministru sau ambasador.

Dreptatea socială este o piatră de hotar în orice proiect creştin–democrat şi înţeleg să lupt pentru afirmarea ei. Deşănţata îmbogăţire a unora, puţini la număr, în perioada post-comunistă, datorată în exclusivitate apartenenţei lor la nomenclatură şi Securitate, transformate în mafii, trebuie nu numai stopată dar şi corectată. Solidaritatea şi egalitatea şanselor trebuie afirmate şi realizate.

– Mă angajez să susţin dezvoltarea societăţii civile, a cărei afirmare este indispensabilă pentru evoluţia mentalităţilor, recuperarea valorilor identitare, progresul cultural, prezervarea patrimoniului material şi imaterial, buna funcţionare a administraţiei şi instituţiilor statului, promovarea unei democraţii autentice. Aceste evoluţii sunt imperative ce constituie jaloane pentru acţiunile pe care le voi întreprinde.

Educaţia, intim legată de dreptatea socială, de evoluţia spre o societate bazată pe cunoaştere aşa cum o defineşte UE, precum şi de abordarea responsabilă a problemelor ecologice şi de mediu, atât de acute astăzi, constituie pentru mine o altă prioritate. Profilul meu profesional şi experienţa pe care o am în domeniu mă fac să acord o atenţie particulară promovării calităţii în educaţie şi cercetare.

– Voi sprijini interesele tuturor categoriilor sociale, tineri şi vârstnici, cu precădere ale celor nevoiaşi, din oraşul şi din satul românesc – leagăn al valorilor noastre materiale şi spirituale; voi milita pentru dezvoltarea şi modernizarea urbană şi rurală prin absorbţia de fonduri europene.

– Voi acţiona hotărât pentru eliminarea consecinţelor terorii, jafurilor şi abuzurilor din perioada comunistă şi a ultimelor 2 decenii, pentru repararea prejudiciilor şi nedreptăţilor la care marea majoritate a poporului român a fost supusă în aceste perioade.

– Voi duce o susţinută acţiune de informare privind situaţia românilor din jurul graniţelor, în special a celor din Basarabia şi Bucovina de Nord, denunţând falsificarea istoriei şi pledând pentru integrarea Republicii Moldova în UE.

– Toate acţiunile mele vor avea ca sursă morala aşa cum este ea definită de către civilizaţia europeană, căreia România i-a aparţinut întotdeauna, civilizaţie ale cărei rădăcini se găsesc în spiritualitatea creştină.

_________________

PLIANT CANDIDATURĂ Alexandru Herlea – descarcărcaţi de aici

MODEL TABEL LISTĂ SUSŢINĂTORI pentru candidatul independent Alexandru Herlea – descarcărcaţi de aici

Etichete: , , ,

19 răspunsuri to “Declaraţie”

  1. Roxana Iordache Says:

    Nu există un candidat român mai calificat pentru calitatea de europarlamentar. Mult succes!

    Apreciază

  2. nicolae Says:

    Romanii si-au lasat adesea oasele pe campul de lupta aparandu-si tara si neamul, alteori prin puscariile politice sau prin muntii ce le gazduiau Rezistenta. Memoria si sacrificiul lor ar trebui sa fie cunocute in Europa. Demnitatea si traditiile noatre trebuie reprezentate de cei care le inteleleg si le respecta. Dumneavoastra Domnule Herlea sunteti unul dintre cei care ma puteti reprezenta si pe mine in Europa si in lume si sigur cei care si-au jertfit viata pentru Tara vor fii mandri ca nu au facut-o in zadar cand vor vedea ca le reprebntati urmasii. Sa va ajute Dumnezeu sa ne reprezentati cu cinste la Strasbourg si Bruxelles.

    Apreciază

  3. ion beuca Says:

    In mod cert, domnul Alexandru Herlea, este cel mai competent candidat pentru Parlamentul European.

    Apreciază

  4. Claudiu Nicusan Says:

    Succes d-le Herlea! Si eu sunt de aceeasi parere cu cei de mai sus. Nu exista altul mai bun, sa dea Domnu’ sa si voteze lumea asa cum ne dorim noi.

    Apreciază

  5. Teaca Says:

    Ca sa ajutam Romania si pe romani, adunati repede semnaturi (liste sint de gasit la sediile PNTCD: lista alegatorilor ce sustin candidatul Herlea).
    Doamne-ajuta!

    Apreciază

  6. Marius Mina Says:

    Multa bafta , sper sa reusim!

    Apreciază

  7. Marius Mina Says:

    N-am inteles exact de ce candidat independent atata timp cat sunteti membru activ in conducerea PNTCD? De ce doarme inca acest partid?

    Apreciază

  8. Rodica Perciali Says:

    Buna Ziua,

    30 martie 2009 SUA

    Buna Seara, Stimate Domnule Herlea,

    Felicitari pt. programul dvoastra. In sfirsit un pogram foarte bun. Si nu amatorismele sau penibilitatile unor candidate care au aparut pe ecranele televiziunilor din tara (m-am inapoiat de o saptamina, ingrozita de ceea ce am vazut la ele..), unele venite din afara care, ne e imposibil sa inteleeg, pe ce baza se cred compatibile cu candidature in roluri atit de complexe, importante si care implica neaparat pregatire universitara in domenii relevante ca sa nu mai mentionam de experienta in viata sociala, organizatorica si activitati de reprezentare a intereselor nationale sau etnice

    Ne-am bucurat sa vedem in programul dvoastra lucruri pe care noi le-am afirmat ca importante/esentiale inca din 1991.

    Si la ele am adaugat importanta dezvoltarii/promovarii economice.

    E nevoie de mai multe persoane ca dvoastra ..zeci dac nu sute din diaspora…de eforturi concertate majore caci s-au pierdut 20 de ani si este datoria macar a celor care inca sunt pe baricadele apararii cauzelor si intereselor romanesti majore sa inteleaga rostul cooperarii

    Am facut ieri un efort sa calatoresc ieri la NY pt o intrunire a Fundatiei Iuliu Maniu (singura organizatie din diaspora, desi doar de 1-2 ori pe an, isi mai arata prezenta in Manhattan) – mai ales cu gindul sa va ajut pe dvoastra..ca taranist..caci de unde sa fi adunat mai uosr semnaturi directe daca nu de la o asemenea grupare, dar nici macar nu am putut face un anunt. Nici despre dvoastra, nici despre imprumutul FMI, nici despre muzeul nostru la 25 de ani si programele lui si ale Ligii Romano-Americane de sprijin p.tRomania si, culmea si dureros, nici macar faptul ca vrem sa le transferam si basarabenilor…desi o invitata anume a fost directoarea unui liceu roman persecutat din Transnistria

    Viata civica romaneasca este interzisa la NY. Aici securitatea si-a impus cel mai mult cizma. A distrus dizidenta de orice fel.

    Romanii din SUA , mai ales cei de pe coasta de est nu mai avem de cel putin 6 ani presa noastra de emigratie, nu s-au mai infiintat organizatii de peste 10 ani , deci nu s-a ajuns nici la vreo alianta.. si 99% din romani nu apar la vreo intrunire …singurele mai mari, de 100-200 sunt cele de la ambasada sau consulat unde sunt invitatati numai unii care nu ar indrazni sa aibe vreo parere critica sau propunere si care, de fapt nu fac nimic sa apare decum sa construiasca democratia si nicidecum sa ceara statului roman sa respecte constitutia si legile, obligatiile fata de cetatenii din tar dar mite fata de cei din afara..

    Iar putinii romani, 20-40 mai ales in virsta, care merg la 2-3 mici intruniri ori la un restaurant romanesc (ca alt loc de intilnire nu au..nu au fost in stare sa-si organzieze..si nici pe al nostru, singurul din diaspora pe coasta de est nu-l sprijina..) nu arata cu nimic sa fi invatat ca au drepturi ca cetateni romani in fata statului roman reprezentat ingrozitor de rau aici de MAE s ICR..si nici cum sa se organizeze pt.vreo cauza comuna..

    Ne bucuram daca la Paris unii ati rezistat si va felicitam pe toti care va situati in pozitii de aparatori ai intereselor nationale. Speram sa fiti modele pt. cit mai multi si cit mai multi romsani care tinem la valorile romanesti si la binele societatii in general sa incepem sa cooperam

    Cum am vrea sa discutam cu dvoastra citeva lucruri, inclusiv sa va aflam parerile asupra crizei din Romania (mai bine zis crizelor) si cum nu aveti un birou si persoana de contact, cu nume si telefon, va rugam sa ne contactati dvoastra

    Daca la Brasov va foloseste un birou va putem ajuta cu sediul nostru.

    NU stiam, dar ne bucuram sa aflam ca sunteti brasovean si chiar membru de onoare al Univ.Transilvania ( legat de care avem niste nemultumiri..caci este f.neprogresista si nedemocratica..ca tot Brasovul de altfel…si in restanta in a se lega de diaspora, fata de, de ex. Univ.BB din Cluj..)

    Si, cum noua nu ni s-au trimis stiri din diaspora din EU desi am scris unora si stiu ca au datele noastre de contact..nu am stiut ca ati continyat sa fiti activ pe plan romanesc si dupa ce v-am contactat in 1998 (cred) ca ministru la acea directie de integrare europeana cu problema unei mari subventii americane care a mers foarte rau p.t tara si am falta ca nu aveati personal directionat pe SUA iar alta entitate de supravheghere a felului cum mergeau/erau aplicate programele americane de subventii nu exista.

    Asa ca ma bucur sa vad ca ati constinetizat si ca vreti sa va lupati p.t imbunatatirea supravhecgherii programelor de subventii p.t Romania dar si ca eels a se bucure de managment din pareta expertilor starini. Asta am spus eu atit in SUA in interviurile care mi-au foat luate la televiziuni..sau la diverse intruniri precum si in tara inca din anii 1990-1992 inclusiv PNTCDistilor s CDRistilor.. Stiu din 1991-1992 ca Dl.Emil Constantinescu a inteles si dorea asa ceva, dar nu avea cum sa reuseasca daca prea multi altii atit din tar dar, culmea ironiei , chiar din exil/emigratie nu au inteles, nu au vrut sa se organzieze mai bine si nici macar sa coopereze la un minim..

    Este ca si cum trebuie sa luam totul de la inceput..

    iar pt ca dvoasta, romanii mai activi social din tarile vestice EU sunteti norocosi cu umbrela sa, sa fiti si altora modele si stimulatori..Contati pe sprijinul nostru cel putin moral si pe noi, aceste organziatii, ca un pilon de baza in SUA..mai ales ca suntem singurii echipati cu cele necesare material… doar voluntarii ne lipsesc. Am lansat ultimatumuri institutiilor romanesti care PRIN LEGE SI STATUTE DE SERVICIU au obligatIi in promovare si a intari relatiile cu emigratia..sa ne trimita promotori, dar nu rasopund si ne temem ca am avut dreptate s le acuzam de -a lungul anilor de incompenta..caci iata, de atitia ani nu au putut produce nici un fel de specialisti ca mine care sa vina sa faca prezentari si promovare la muzeu si la Liga..nici cultural decum economic..Si sa atraga cel putin la fel de multi romani si americani cit am atras eu de 25 de ani..daca nu de zeci..sute de ori mai mult..Mai mare rusinea..

    De aceea am intirziat sa lansam invitatatii si catre cei din EU la o conferinta la noi dar prea trece timpul fara progrese asa ca , da, noi, familia Perciali, va invitam la Philadelphia si Princeton in aceasta primavara (putem gazdui minim 10 persoane) si la vara la Brasov (putem gazdui minim 8 persoane).

    IN special va invitam pe dvoastra. cit de repede se poate, la un tur sa faceti romanilor din SUA prezentari, acolo unde va fi posibil si sa cistigati sprijin, speram donatii.

    Din moment ce votul de la distanta inca nu e posibil, poate ca unii romani din US si Canada vor fi in tara su in Europa la votare si vor vota p.t dvoastra.

    Cu prietenie,

    Rodica Perciali

    Romanian Museum, Romanian-American League
    Philadelphia, Princeton NJ, Brasov
    http://www.romanianculture.us

    Apreciază

  9. Danias Says:

    Si eu sper sa reusim. Asa cum spune si doamna Roxana Iordache, nu exista candidat român mai calificat pentru calitatea de europarlamentar.

    Apreciază

  10. Ioan Boila Says:

    Cred potrivita o precizare privind motivul pentru care Dl. Alexandru Herlea candideaza ca independent. Nu este vorba de o detasare a Domniei sale de doctrina si valorile crestin-democrate. E vorba de :
    1. Nesolutionarea juridica a conflictului Sîrbu-Milut si deci lipsa unei conduceri a PNTCD cu toate drepturile legale .
    2. Realitatea politica actuala din Romania arata ca o candidatura independenta, mai ales a unei personalitati cum este Dl. A. Herlea, are mai multe sanse decît o candidatura PNTCD.

    Retin ca esentiala din declaratia Dl. A. Herlea ideea ca spiritualitatea, spiritul si civilizatia europeana isi au radacinile si trebuie sa se bazeze pe spiritualitatea si valorile crestine.

    Consider ca un bun si patriot europarlamentar va urmari trei obiective majore:
    1. Promovarea spiritualtatii, a valorilor si specificului romanesc si mentinerea identitatii romanesti.
    2. Integrarea reala a Romaniei în familia europeana cu promovarea valorilor si intereselor general-europene.
    3. Urmarirea cu profesionalism si abilitate a intereselor cultural-economice ale României în cadrul contextului european.

    Cred ca Dl. A. Herlea, mai mult decît oricare alt candidat doreste si este capabil sa îndeplineasca toate aceste trei obiective.

    Ioan Boila

    Apreciază

  11. Liliana I Says:

    Cred ca in ciuda oricaror necesitati imediate mai trbuie sa ramana si cineva profund ingrijorat pt tot ce se intampla si care sa fie capabil sa nu vada lucrurile numai din perspectiva momentului,ci si pe un termen mai lung.Deasmenea,acest cineva trebuie sa fie as in comunicare cu structurile europene si datorita expertizei sa fie convingator Cred ca nu exista roman mai mult sau mai putin cult si patriot care sa nu recunoasca inaltul grad de competenta de care se bucura Dl Alexandru Herlea In afara de competenta se bucura si de intelepciunea varstei si de contactul permanent cu generatia tanara fiind profesor titular la una din cele mai prestigioase universitati din Franta Candidatura d-lui Alx. Herlea ar trebui sustinuta fara rezerve de toti oamenii onesti din aceasta tara .Succes D-le Herlea

    Apreciază

  12. Rodica Perciali Says:

    Din putinul timp care il am v-am scris acum citeva zile mai multe lucruri importante…..de fapt lasind in urma altele urgente..(mai ales ca avem o aniversare de pregatit..si cea mai atractiva expozitie anuala cind e vorba de american media coverage) dar, spre surprinderea noastra, nu le vedem aici…

    Rodica Perciali
    Romanian Museum and Gallery (25 de ani; 10 la Philadelphia)
    Romanian-American League
    http://www.romanianculture.us

    Apreciază

  13. Rodica Perciali Says:

    Scuze, acum am vazut…(sunt obosita, de peste 2 luni, muncind in Romania si abia inapoiata in SUA.. am dormit cel mai putin din viata..)

    Domnule Herlea, observ ca nu raspundeti la postari. Noi incheiam scrisoarea cu o invitatie in SUA. CUm nu aveti un telefon al dvoastra de contact sau al cuiva care va reprezinta nu avem cums a va cautam altfel..si nici timp sa mai insistam…

    RPerciali
    http://www.romanianculture.us

    Apreciază

    • DanaD Says:

      Stimata doamna Perciali,

      Domnul Herlea nu a putut sa va raspunda deoarece de cateva zile este plecat intr-o deplasare si nu are acces la internet. Va roaga sa-i trimiteti adresa de e-mail si un numar de telefon pentru a putea sa va contacteze.

      Apreciază

  14. Pompiliu Manea Says:

    Eu consider ca Dl.Alexandru Ioan HERLEA,ar tebui sa fie primul pe lista ROMANIEI la alegerile Europarlamentare,din urmatoarele motive:
    – a fost primul ministru al integrarii in Romania;
    – a propus si semnat primul document de intrrare a Romaniei in CE ;
    – la Universitatea Tehnica din Belfort Montbeliard,este direcctorul relatiilor externe;
    – vorbeste si scrie limbile,franceza,engleza si germana ca si limba materna romana;
    – iubeste neamul romanesc,limba,portul,cultura,diaspora si exilul romanesc mai mult decat propia-i fiinta.
    Ca sa fim cinstiti fata de tara,de neam,de diaspora,de exil,de parinti,
    de stramosi si fata de noi,ar trebui printr-un consens sa-i acordam
    din surplusul nostru de semnaturi,atat de la partide,cat si de la independenti,precum dra.Elena Basescu,ca dl.Alexandru Ioan HERLEA
    sa condca lista europarlamentarilor romani incepand cu anul 2009!
    Doresc sa fim convinsi cu totii ca nu trbuie sa mai incercam sa inventam roata!Ea este de mii de ani inventata.
    Acest bun roman,Alexandru Ion HERLEA,cu experienta lui de-o viata de om,ar putea conduce cu cinste si competenta grpul de europarlamentari romani in interesul tarii si al romanilor de pretutindeni!

    Asa sa-l ajute DUMNEZEU!

    Apreciază

  15. Viorel Says:

    Deci, pana la urma, candideaza dl. Herlea?

    Apreciază

  16. Ana Says:

    Se pare ca nu a candidat si in mod cert nu a reusit. End topic.

    Apreciază

  17. eugen Says:

    se pare ca dreptul castigat printr-o justitie in Romania amana indefinit iesirea adevarului la lumina. Acest adevar, a starnit hilaritate cand intrezarit ca „o luminita la capatul tunelului”, astazi are sanse sa coexiste cu toti romanii, daca cei care vom simti si gandi in spiritul D-lui Herlea, vom coagula in jurul pntcd. Acest partid nu a tradat niciodata societatea civila, dimpotriva simtidu-se parasit de aceasta si-a asumat totul insusi nefiintarea daca ea a cauzat demnitatii. Iar ca demnitari functioneaza si justitiabili.

    Apreciază

  18. Dialoguri esenţiale cu Alexandru Herlea despre alegerile din România pentru Parlamentul European | Alexandru HERLEA Says:

    […] Mi-am creat un blog unde se găseşte o declaraţie în care precizez care este obiectivul şi sensul angajării mele. Notez că am încercat să […]

    Apreciază

Lasă un comentariu